Változások

2019.08.01

Sokaktól hallani, hogy "Én nem bírom a változásokat, teljesen kiborítanak! Teljesen bizonytalan minden, ez nagyon stresszel! Félek." Legtöbbször az ilyen kijelentések akkor hangoznak el, amikor olyan élethelyzet alakul ki, amit nem mi magunk idéztünk elő, vagy úgy gondoljuk, hogy nem mi.

Nézzünk meg két élethelyzetet, amiben leggyakrabban hallani a fentieket!

Politikai döntés

Ez hatással lehet életünkre, munkánkra, ez járhat jó és rossz következményekkel is. Ezekre a döntésekre, ha nem vagyunk politikusok nem sok ráhatásunk van. Ilyenkor sokan mondják, hogy "nincs döntési lehetőségem, csak sodródok, fejem fölött döntenek", mások kezdik felmérni a lehetőségeiket, beszélgetnek, alakítgatják a sorsukat, ugyan rájuk gyorsan ráragasztják, hogy helyezkedőek. Pedig ők csak keresik azokat a lehetőségeket, amikor dönthetnek!

Felmondás

Ez történhet a munkáltatónk kezdeményezésére, ami nagy hatással van az életünkre. Elsőre egy ilyen eset felkavaró, érezhetjük úgy hogy az eddigi életünk teljesen összeomlik és mi nem tudunk semmit tenni.

Ha mi mondunk fel, akkor az a mi döntésünk, ugyan az ehhez vezető úton lehettek negatív érzelmeink is. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy nincs rögtön új munkánk, ugyan olyan helyzetben lehetünk, mint ha nekünk mondtak volna fel. Egy dolog a más: DÖNTÉS!!!!

Ha tudatosan szemléljük a világot, az életünket észre vehetjük, hogy mindig van döntési lehetőségünk. Bizonyos helyzetekben nem nagy dolgokba, de találhatunk döntési pontokat (Pl.: ha nekünk mondanak fel, azt már mi döntjük el, hogy az első munkanélküli napunkon mit csinálunk, célokat tűzhetünk ki, megtervezhetjük a munka keresésünket). Meg kell találni a döntési pontokat és döntenünk is kell, a döntéssel már mi irányítjuk életünket, és ettől sokkal jobban tudjuk érezni magunkat.

Ugyan ez sem könnyű, kicsit változtatni kell a nézőpontunkon, de a tudatos élet megtapasztalása nagyon nagy kincs!

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata 👠

Ha szeretnél a nézőpontodon válltoztatni, szeretnéd az ehhez hasonló helyzeteket könnyedén megoldani akkor ajánlom neked a 

"kiút a problémák útvesztőjéből"

 21 napos önfejlesztő programot.

Nézd meg a program részleteit: