Vezető is ember!

2020.06.19

Gyakran hallottam, olyan beszélgetéseket, amikor az adott főnökről úgy beszéltek a munkatársai, mint ha valami különös lény lenne. Miért kéri úgy? Megérthetné? Tekintettel lehetne? 

De belegondoltál már abba, hogy ő hogyan is éli meg a vezetői mivoltát?

Ha vezető vagy akkor valószínűleg sokszor érezted úgy, hogy szétesel, nyomaszt sok minden, de tartanod kell magad. Nehezen tudsz helyt állni a privát életedben és munkádban is. Lehet, hogy elolvastál sok vezetői módszertani könyvet vagy részt vettél ilyen tréningeken, hallottál sok kompetenciáról, arról, hogy hogyan motiváld a munkatársaidat.

De TE, hogyan motiválod magad?

A jelenlegi helyzetben a vezetőktől a munkatársak is többet várnak el, szervezze meg az új működést, nyújtson biztonságot, teremtse meg a feltételeket. De a munkatársak mit adnak a vezetőnek? Az, hogy hajlandóak dolgozni, azon felül? Bele gondoltál már abba, hogy a főnöknek most mi kellene? Mivel tudnád Te, mint a munkatársa motiválni?

Motiváció igazából a belső hajtóerő, amit mindenkinek magának kell megtalálnia, de a környezet tud segíteni, tudja támogatni abban, hogy meg is találja azt.

Ahhoz, hogy mindenki jól tudjon dolgozni, megfelelő biztonsággal ahhoz az kell, hogy mind a munkatársak, mind a vezető megtalálja az aktuális hajóerőjét.

Vezetőként gondolhatod azt, hogy ugyan már nekem kell tudnom, hogy mit is akarok, munkatársnak eszedbe juthat az, hogy ugyan már csak nem én fogom a főnöknek megmondani mit is csináljon.

Nem arra gondoltam, hogy megmondjuk, hanem csak arra, hogy gondolkodjunk egy kicsit nagyobb látószögeben, próbáljuk megérteni a másikat és átgondolni, hogy neki mi is lenne a belső hatóerője/motivációja.

Vezetőnél a motiváció mindig összetettebb egy kicsit, mert van ő, mint vezető, van ő, mint ember és mint, cég.

Nem azt mondom, hogy a munkatársak élete egyszerű, ne érts félre, de egy vezetőnek vezetői szemlélettel mindig komplexebb dolga van.

Azonban a sokszor hallott vezetői kompetenciák sokat tudnak segíteni, mert a legtöbb vezetői készség akkor működik igazából, ha már szokássá válik. Nézzük meg az időgazdálkodást, vagy a tervezést mind kettőnek vannak elméletei, de sok elem a gyakorlatban valamilyen cselekvés vagy szemlélt mód, ami a privát zónánkban is remekül alkalmazható. De ugyan ez igaz azokra a szokásokra is, amit privát életünkben használunk, azok is átültethetőek az üzleti életbe, pl. a bevásárló lista összeállítása amikor a családtagokat is megkérdezzük mit is kérnek remekül használható a közeljövő működési szükségleteinek megbeszélésén. Ahol a listát a vezető állítja össze, a munkatársak mondják a kívánságaikat.

Írásomat azzal az üzenettel zárnám, hogy 

ha munkatárs vagy gondolkodj egy kicsit szélesebb nézőpontból és gondolj arra, hogy amit Te szeretnél, ami a Te motivációd, ami a Te belsőhajóerőd az lehet-e a főnöké is, illetve mi lehet az ő motivációja, talán azért olyan amilyen mert éppen nem találja.

Vezető is ember!

Ha vezetői motiváció megtalálása felkeltette az érdeklődésedet akkor ezt a programot szívből ajánlom. Vezetői motivációs tanácsadás

Szeretettel: dr. Nagy Kata