Viselsz álarcot?

2023.02.03

Február a karneválok ideje. Régies kifejezés az ilyen bálokra az volt, hogy "maszka bál". Ez nagyon jól kifejezi, hogy egy estére elbújunk, másnak adjuk ki magunkat. Jó kis játék.

DE.....

A minden napokban is viselhetünk álarcot, játszhatunk szerepeket. Erre nem mondom azt, hogy rossz, csak nem mind egy miért tesszük és mennyire intenzíven.

Ha belegondolsz már az, hogy adott környezetben, helyzetben viselkedünk már az is egy szerep, ha figyelünk arckifejezésünkre, gesztusainkra akkor bizonyos mértékig álarcot viselünk. Ez nem is rossz, társadalmi beilleszkedéshez szükséges. Ha csak arra gondolsz, hogy színházba, esküvőre picit kiöltözöl, mert hát így szokás, már akkor is más vagy, a nem megszokott ruháidat viseled, tekinthetjük úgy is, hogy jelmezben vagy.

Munkahelyen is viselkedünk egy kicsit, nem ugyan úgy beszélünk, reagálunk, mint otthoni környezetben.

Ez így rendjén is van, sőt, ha ilyen vagy akkor megkaphatod azt a jelzőt is, hogy 

milyen jól nevelt vagy!

Picit tovább gondolva egyre több önfejlesztési módszer javasolja, hogy már előre viselkedj, öltözz úgy amilyen szeretnél lenni. Klasszikus példa: ha elegáns csinos hölgy szeretnél lenni, ezért vágtál bele egy életmód váltó programba, akkor már az elején kezd el a külsődet megváltoztatni, viselj elegánsabb cipőket, kiegészítőket, nézd meg milyen a szín típusod és annak megfelelő színű darabokat viselj. Nincs még meg az állom alakod, de már elindultál, ezek a változtatások segítik fenntartani a motivációdat, mert már menet közben látod magad egy kicsit olyannak amilyen lenni szeretnél. Sok-sok példa mutatja, hogy azok, akik így tettek azoknak nagyobb arányban és gyorsabban sikerült elérniük a céljukat.

Gyakorlatilag az elején még álarcot viseletek, szerepet játszottak, de ez támogatta őket.

Az objektivitás érdekében azért meg kell említenem azt is, hogy vannak olyan esetek, ahol az álarc/szerepjátszás káros.

  • Ez megnyilvánulhat kifelé, amikor valaki másnak mutatja magát, ezzel becsap másokat.
  • De megnyilvánulhat befelé is, amikor az adott személy már nem tudja, hogy álarcot visel, nem is tudja ki is ő valójában. Ez már pszichológiai eset.

Összegezve itt is fontos a tudatosság, hogy tudjuk mit miért teszünk, mivel mi a célunk, az ilyen módon viselt álarc/szerepejáték nem rossz.

Minden jót Neked!

Szeretettel: dr. Nagy Kata

Egy kis inspiráció

Ha szeretnél még több inspirációt meríteni ahhoz, hogy még tisztábban lásd meg a saját célodat akkor ajánlom figyelmedbe blog cikk gyűjteményünket.